Alfonso Monferrer: «Seria molt demanar tindre un Open World Padel Tour i un Challenger en cada província de la Comunitat Valenciana?»

El president de la Federació de Pàdel de la Comunitat Valenciana, Alfonso Monferrer, ha protagonitzat una extensa entrevista en wptchallenger.com.

Aquesta és la transcripció de l’article:

El president la Federació de Pàdel de la Comunitat Valenciana (FPCV), Alfonso Monferrer, apunta al treball federatiu i al suport de les diferents administracions públiques valencianes com les claus per a atraure i organitzar les millors proves dels diferents circuits de pàdel nacionals i internacionals. Confia en l’experiència i coneixement dels responsables de Ultimate Padel Company (UPC), empresa valenciana encarregada de l’explotació dels Challenger fins a 2024, per a superar amb nota el repte assumit. I llança una pregunta a l’aire, “seria molt demanar tindre un Open World Padel Tour i un Challenger en cada província de la Comunitat Valenciana?”. Per a això, només faltaria recuperar per a Castelló, la prova que ja va tindre en el seu moment i alguna cosa més.
Pregunta. Com a president de la Federació de Pàdel de la Comunitat Valenciana (FPCV), què significa per a vosaltres/as ser la federació autonòmica que més proves World Padel Tour acull a nivell nacional amb 2 Open i 2 Challenger?

Resposta. Per a la Comunitat Valenciana és una satisfacció comptar amb les millors proves dels diferents circuits de pàdel que es disputen en el panorama internacional i nacional. Amb el suport de les diferents administracions públiques de la nostra comunitat, hem aconseguit ser un referent en l’organització de tota mena d’esdeveniments relacionats amb el pàdel. En els últims anys, hem comptat amb proves del circuit de la Federació Internacional de Pàdel i fins amb un mundial de menors.

P. Ens consta, que tu com a president i la teua federació feu molt per albergar proves World Padel Tour, com aconseguiu conservar les que teniu i sumar més cada any? Té alguna cosa a veure que la bona sintonia entre institucions, federació i World Padel Tour?

R. No hi ha dubte que la confiança i l’excel·lent experiència fa que totes les parts implicades en l’organització d’aquesta mena d’esdeveniments permeta consolidar posicions i anar avançant en nous projectes que satisfacen els objectius de tots nosaltres.

D’altra banda, sempre hem decidit apostar per aquells projectes que engrandeixen el nostre esport i, en la majoria de casos, hem estat des del seu inici.

World Padel Tour va ser un d’ells i, des del principi, hem estat treballant perquè la Comunitat Valenciana fora suport d’aquest circuit, que hui tanta demanda té.

P. Quina importància tenen unes proves com els Challenger per a la vostra federació i els vostres jugadors/as?

R. Els Challenger ocupen una posició molt important en la professionalització del nostre esport, és l’avantsala dels grans tornejos professionals.

Per al nostre Circuit Or, són la baula d’enganxament amb el circuit World Padel Tour, permetent que molts més jugadors de la nostra comunitat puguen competir al més alt nivell.

Des de fa anys, tenim plantejades les prèvies de World Padel Tour com una etapa d’aprenentatge dels nostres jugadors. Ara amb els Challenger, se’ns obri l’oportunitat de perfeccionament per a un nombre més ampli de jugadors.

Particularitats ‘valencianes’
P. Ens agradaria conéixer millor la Federació de Pàdel de la Comunitat Valenciana, ens pots comentar alguna dada rellevant del passat, del present i del futur? Quan es va constituir i amb quants/as federats/as vau arrancar? quants teniu ara?

R. Crec que hauríem de fer un especial per a conéixer a fons tota l’activitat que realitza la nostra federació.

La nostra constitució data de l’any 2008 i hem anat creixent fins a aconseguir el rècord de llicències al tancament del 2020, amb més de 7.000 federats/as.

Respecte a particularitats nostres, m’agradaria destacar que hem dissenyat i fabricat l’única pala que existeix actualment dirigida als més xicotets, amb unes dimensions idèntiques a les pales dels adults, però amb un pes de 220 grams.

Aquesta pala és la base del nostre programa de ‘Pàdel en el Col·le’, amb el qual anualment visitem els col·legis de la nostra comunitat.

D’altra banda, la FPCV va crear el sistema SUNPAD que atorga un nivell de joc oficial a tots els nostres jugadors i jugadores, la qual cosa permet que puguem agrupar a tots ells per idèntic nivell de joc i permetre que puguen competir dones i homes indistintament en la mateixa categoria. Això facilita, a més, que tots els partits siguen ‘competits’ a l’una que divertits, des de l’última a la primera categoria.

En tots dos projectes, hem comptat, des de l’inici, amb el suport del World Padel Tour per a la seua difusió.

P. El que World Padel Tour, Federació Espanyola de Pàdel amb les seues federacions autonòmiques associades i Federació Internacional de Pàdel comencen a anar de la mà, suposa un abans i un després en l’ecosistema del pàdel tant nacional com internacional? Què creus portarà de bo aquesta col·laboració?

R. La veritat és que actualment ens trobem en una situació de cordialitat que fins hui, com a president d’una federació autonòmica, mai havíem conegut.

Crec que la decisió de la Federació Espanyola de Pàdel d’alinear-se amb la màxima autoritat internacional i acordar el desenvolupament de les competicions de tots dos al costat del circuit professional, permetrà un gran desenvolupament del nostre esport, més aprofitant les circumstàncies excepcionals d’increment de practicants que s’estan donant en l’actualitat.

Respecte al calendari de competició conjunt, preveig uns anys complicats d’ajustos, que espere que donen pas a un calendari de molt alt nivell, en el qual també espere que es compte amb l’opinió i participació dels circuits autonòmics, base d’inici dels futurs jugadors de la resta de circuits.

“Un esport de dones”
Jornades Tecnificació
P. En la teua opinió, què suposa per al pàdel que totes les proves WPT Challenger 2021 es disputen, per primera vegada, en categories femenina i masculina?

R. Al meu entendre, és trobar-se amb la normalitat. El pàdel al nostre país és un esport de dones. Elles són el gran suport tant com practicants com aficionades, i això ha de veure’s reflectit també a nivell competitiu.

En aquests moments, ja han arribat a categoria absoluta moltes generacions de menors i, per això, no hi ha excusa perquè una competició al nostre país no compte amb un quadre femení en aquesta.

És d’agrair que els nous organitzadors aposten des del primer moment per la competició femenina, establint les bases perquè això es convertisca en la normalitat.

P. Molts de els/as millors jugadors/as del món són espanyols/as, quants jugadors/as valencians, alacantins i/o castellonencs hi ha en aquests moments en el rànquing World Padel Tour? Quants/as poden optar a jugar els Challenger?

R. No em preguntes amb exactitud, però no engany a ningú si dic que molts.

Crec que els jugadors valencians han aconseguit un alt grau d’excel·lència i la seua participació en els tornejos del més alt nivell és important. Veureu com al llarg d’enguany tenim molts noms valencians en els quadres de Challenger i segur que algun en el més alt.

P. Els xiquets/as volen ser com Messi, Gasol o Nadal, com treballeu amb els vostres/as menors perquè un futur pròxim vulguen emular a Ale Galán, Juan Lebrón, Alejandra Salazar, Marta Marrero o altres/as jugadors/as de World Padel Tour?

R. Els nostres menors ja emulen als millors jugadors del pàdel professional. Fins i tot algun d’aqueixos ja és fruit de la nostra pedrera. Des de fa cinc anys, tenim en marxa un Pla de Tecnificació en el qual es treballa amb els més xicotets, oferint-los un servei de jugador professional. Compten amb un equip de més de 10 tècnics de primer nivell, però reparador físic, fisioterapeuta, nutricionista i psicòleg esportiu. Cada any, són triats uns 45 menors per a integrar-se en aquest projecte de duració anual.

Per al curs escolar 2021/22, farem un salt de qualitat respecte a aquesta preparació i iniciarem al costat de la Generalitat Valenciana els Plans d’Especialització Esportiva. En aquest projecte, els esportistes seleccionats compartiran estada i estudis amb més de 320 esportistes d’altres 14 esports, adaptant el seu horari per a poder entrenar diàriament en doble sessió de matí i vesprada.

Volem que els grans professionals senten enveja dels serveis que posem a la disposició dels nostres més xicotets.

“Què això no pare”
P. Què opines de la ‘evolució’ dels WPT Challenger que anuncien els seus nous organitzadors, l’empresa UPC? Quines expectatives tens?

R. En el meu cas, conec personalment als nous organitzadors i puc afirmar que estan perfectament preparats per a afrontar aquest repte, tant pel seu coneixement com la seua experiència en aquest esport. A més, com a valencians tindran tot el suport i col·laboració de la seua federació. Estarem on ens necessiten i una mica més.

Un projecte i format nou tindrà un procés d’adaptació i millora, i en aquest cas, el recurs fàcil és comparar-lo amb el germà major World Padel Tour. Haurem de treballar per a assumir aquests desajustaments inicials i, en l’espai de temps més breu possible, tindre un ritme organitzatiu òptim.

Segur que, a final d’any, ens faran gust de poc les proves realitzades i estarem demanant que això no pare.

P. I per a finalitzar, sent TAU Ceràmica el ‘naming’ dels WPT Challenger 2021, per a quan una prova World Padel Tour a Castelló?

R. És una bona pregunta. El nostre objectiu sempre ha sigut que en les tres províncies de la nostra comunitat poguérem gaudir del millor pàdel i així ho vam tindre durant diversos anys, però finalment decidim que la prova de Castelló no aconseguia els rendiments esperats.

Aquest és el moment de tornar a treballar per un projecte sòlid i que romanga en el temps a la província de Castelló. Seria molt demanar tindre un Open World Padel Tour i un Challenger en cada província?